تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید

به گزارش وبلاگ شریان، گاهی از اوقات به نظر می رسد که موبایل های هوشمند ما برای همواره در حال به اجرا درآوردن سیستم عامل اندروید گوگل بوده اند. اما در حقیقت، اکنون تنها اندکی بیشتر از یک دهه از زمانی می گذرد که اندروید برای نخستین بار به دستمان رسید. مهم ترین تصمیم در تاریخچه اندروید تعهد گوگل به پشتیبانی مداوم و همیشگی از این سیستم عامل متن باز بود. این کار به اندروید اجازه داد که به محبوبیتی فراوان میان تولیدکنندگان شخص ثالث موبایل برسد.

تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید

با گذشت بیش از یک دهه، اکنون داریم عرضه اندروید 11 را جشن می گیریم. این سیستم عامل حالا محبوب ترین پلتفرم موبایل در دنیا به حساب می آید و انبوهی از رقبا را در این جهت شکست داده: رقبایی مانند سیمبین، بلک بری، Palm OS ،WebOS و ویندوز فون. در واقع iOS تنها سیستم عاملی است که توانسته جای پای خود را به عنوان پلتفرمی رقیب بری اندروید محکم کند و بعید به نظر می رسد که شرایط کنونی دنیای موبایل، تا مدت زمانی طولانی تغییر کند.

بیایید مروری کامل بر تاریخچه اندروید داشته باشیم، از ابتدا تا به امروز.

تاسیس شرکت اندروید

تاریخچه اندروید در ماه اکتبر 2003 شروع می گردد، مدت ها قبل از اینکه لغت اسمارت فون به صورت گسترده استفاده گردد و سال ها پیش از اینکه اپل از نخستین آیفون خود همراه با iOS رونمایی کند. شرکت Android Inc در پالو آلتو کالیفرنیا تاسیس شد. چهار موسس شرکت ریش ماینر، نیک سیرز، کریس وایت و اندی روبین نام داشتند. در آن موقع، از روبین نقل شده بود که Android Inc می خواهد دیوایس های موبایل هوشمندتری بسازد که درک بهتری از لوکیشن و تمایلات کاربر خواهد داشت.

روبین بعدا در سال 2012 و در جریان یک سخنرانی در توکیو گفت که سیستم عامل اندروید قرار بود در ابتدا صرفا سیستم عامل های موجود در دوربین های هوشمند را بهبود ببخشد. اما حتی آن موقع هم تقاضا برای دوربین های دیجیتال کاهش یافته بود. به این ترتیب و به فاصله تنها چند ماه، Android Inc تصمیم گرفت تغییر جهت داده و سیستم عاملی برای گوشی های موبایل بسازد.

در سال 2005، بزرگ ترین اتفاق در تاریخچه اندروید به وقوع پیوست و کمپانی سازنده، توسط گوگل خریداری شد. روبین و دیگر موسسین اندروید به توسعه سیستم عامل زیر نظر صاحب جدید شرکت ادامه دادند. قرار شده بود که از لینوکس به عنوان فونداسیون سیستم عامل اندروید استفاده گردد. این یعنی می شد نرم افزار را به صورت متن باز ساخت و به رایگان در اختیار فراورینمایندگان شخص ثالث موبایل قرار داد. گوگل و تیم اندروید احساس می کردند که با ارائه سرویس برای سیستم عامل به جای فروش لایسنس آن، پول بیشتری درخواهند آورد.

روبین در گوگل ماند و تا سال 2013 مدیریت تیم اندروید را برعهده داشت، اما بعد خبر جدایی او از این واحد به گوش رسید. اواخر سال 2014 نیز روبین به صورت کامل از گوگل بیرون آمد و یک استارتاپ جدید به نام Essential تاسیس کرد که کارش فراوری موبایل های هوشمند بود. ولی سرنوشت با این استارتاپ یار نبود و در سال 2017، این پروژه هم به آخر خط رسید.

لوگوی اندروید

لوگوی سیستم عامل اندروید که این روزها حسابی به چشممان آشنا شده و ترکیبی از یک ربات و یک حشره سبز رنگ به نظر می رسد، توسط آیرینا بلاک طراحی شد که از کارمندان گوگل بود. بلاک می گوید تیم طراحی گوگل صرفا از او خواسته بود که لوگویی شبیه به یک ربات متصور گردد. او همچنین اضافه می نماید که طراحی نهایی لوگو، با الهام از لوگوی دستشویی هایی ساخته شده که آدمک هایی برای جدا کردن بخش مردانه و زنانه از یکدیگر دارند.

یکی از تصمیمات اصلی بلاک و گوگل این بود که خود ربات اندروید هم یک پروژه متن باز باشد. اگر هر شرکت دیگری بود تصمیم می گرفت که از حقوق لوگو محافظت نموده و به کسی اجازه بازطراحی یا استفاده مجدد از آن را ندهد. اما ربات اندروید تا به امروز توسط هزاران نفر دستکاری شده و گوگل هم در تاریخچه اندروید هیچکسی را تحت پیگرد قانونی قرار نداده.

ربات اندروید که گاهی به نام اندی هم شناخته می گردد، همراه با بسیاری دیگر از عناصر برند اندروید در سال 2019 با تغییرات چشمگیر روبه رو شد. اکنون اندی بدن خود را از دست داده، اما تصویری یکپارچه تر از برند اندروید برای کاربران متصور می گردد.

عرضه اندروید 1.0

در سال 2007 میلادی، اپل نخستین آیفون را عرضه کرد و شروعگر عصری جدید در دنیای پردازش موبایل بود. در همان زمان، گوگل هنوز داشت به صورت مخفیانه روی اندروید کار می کرد اما در ماه نوامبر آن سال تصمیم گرفت خبر رقابت خود با اپل و دیگر پلتفرم های موبایل را به شکلی قطره ای به مردم اعلام کند. بعد گوگل در حرکتی چشمگیر، اتحادیه Open Handset را تاسیس کرد که شامل فراورینمایندگان و اپراتورهایی مانند اچ تی سی، موتورولا، کوالکام، Texas Instruments و تی-موبایل می شد.

اریک اشمیت، رییس هیئت مدیره و مدیرعامل وقت گوگل نیز در اعلامیه ای گفت: خبر امروز، جاه طلبانه تر از هرچیزی است که رسانه ها طی چند هفته اخیر راجع به موبایل گوگل برآورد نموده اند. هدف ما این است که پلتفرم قدرتمندمان، قوت رسان به هزاران موبایل مختلف در دنیا باشد.

بتای عمومی اندروید ورژن 1.0 در روز 5 نوامبر 2007 در اختیار توسعه دهندگان نهاده شد.

در ماه سپتامبر 2008، مردم توانستند نخستین اسمارت فون اندرویدی دنیا را به چشم ببیند: موبایل T-Mobile G1 که در بعضی از نقاط دنیا تحت عنوان HTC Dream نیز شناخته می گردد. این موبایل در ماه اکتبر 2008 روانه بازار شد و یک نمایشگر 3.2 اینچی با کیبورد فیزیکی QWERTY داشت. البته که این موبایل اصلا حیرت انگیز ظاهر نشد و اتفاقا بیشتر منتقدین از عملکرد آن ناراضی بودند. جالب تر اینکه دستگاه حتی به جک 3.5 میلی متری هدفون هم مجهز نبود. اما در هر صورت نام اچ تی سی برای همیشه در تاریخچه اندروید باقی ماند.

علی رغم مسائل، سیستم عامل اندروید موجود در دستگاه به خوبی ذهنیت و برنامه گوگل در قبال سال های آینده را به نمایش درمی آورد. این نرم افزار بعضی از محصولات و سرویس های گوگل نظیر مپس، یوتیوب و مرورگر HTML (پیش از اینکه کروم از راه برسد) را با یکدیگر ادغام نموده بود و سرویس جستجوگر گوگل هم به صورت پیش فرض در دسترس بود. نخستین ورژن Android Market را نیز می شد روی دستگاه یافت که گوگل با افتخار می گفت میزبان چند دوجین اپلیکیشن منحصر به فرد است. تمام این ویژگی ها امروز پیش پا افتاده به نظر می رسند، اما داریم درباره لحظه خیزش بزرگ گوگل در تاریخچه اندروید صحبت می کنیم.

تاریخچه اندروید - مروری بر تمام ورژن های سیستم عامل موبایل گوگل

اندروید 1.5 کاپ کیک

نخستین نام رمز عمومی اندروید برای اندروید 1.5 کاپ کیک انتخاب شد که در آپریل 2009 از راه رسید. گفته می گردد کسی که سنت نام گذاری ورژن های مختلف اندروید براساس شیرینی های مختلف را به راه انداخت، رایان گیبسون، مدیر پروژه ای در گوگل بوده است. اما هیچوقت تعیین نشد که اصلا چرا از نام شیرینی ها به عنوان نام رمز استفاده می گردد.

کاپ کیک چند ویژگی و بهبود قابل توجه با خود به همراه آورد که گاهی دست کم گرفته شدند. برای مثال اندروید 1.5 می توانست ویدیوها را درون یوتیوب آپلود کند، نمایشگر دستگاه به صورت اتوماتیک می چرخید و از کیبوردهای شخص ثالث پشتیبانی می شد.

چند موبایل نیز داشتیم که به صورت پیش فرض همراه با کاپ کیک از راه رسیدند و از جمله آن ها می توان به نخستین موبایل گلکسی سامسونگ و همینطور HTC Hero اشاره نمود.

اندروید 1.6 دونات

گوگل خیلی زود و با فاصله کمی نسبت به ورژن قبلی، اندروید 1.6 را در ماه سپتامبر 2009 عرضه کرد. این سیستم عامل جدید از شبکه های مبتنی بر CDMA پشتیبانی می کرد و این بدان معنا بود که می شد موبایل های اندرویدی را در تمام نقاط دنیا به فروش رساند.

از دیگر قابلیت ها می توان به اضافه کردن شدن باکس جستجوی سریع و امکان سوییچ آنی میان اپلیکیشن های دوربین، رکوردر و گالری اشاره نمود تا تجربه ای روان از کار با تصاویر و ویدیوها حاصل گردد. دونات در ضمن ویجت Power Control را به اندروید اضافه کرد که برای مدیریت سریع وای فای، بلوتوث، جی پی اس و چیزهایی از این دست کاربرد داشت.

یکی از موبایل هایی که بدون دونات به فروش رسید، موبایل Streak شرکت دل بود که البته عمر چندانی نکرد. این دستگاه در آن موقع نمایشگر بزرگ 5 اینچی داشت و قرار بود هم نقش موبایل را ایفا نماید هم نقش تبلت. این روزها اما نمایشگر 5 اینچی تقریبا کوچک به حساب می آید.

اندروید 2.0 و 2.1 اکلر

در ماه اکتبر 2009، یعنی حدودا یک سال بعد از عرضه اندروید 1.0، گوگل ورژن دوم سیستم عامل را منتشر کرد که با نام رمز اکلر (Eclair) شناخته می شد. این ورژن برای نخستین بار در تاریخچه اندروید پشتیبانی از متن-به-گفتار را با خود به ارمغان آورد و والیپیپرهای لایو، پشتیبانی از چند اکانت، موقعیت یابی با گوگل مپس و بسیاری بهبود دیگر نیز داشت.

موبایل موتورولا Droid نخستین دستگاهی بود که همراه با اندروید 2.0 از جعبه بیرون می آمد. این موبایل در ضمن اولین دیوایس اندرویدی بود که توسط اپراتور مخابراتی ورایزن فروخته می شد. جالب است بدانید درحالی که گوگل می توانست آزادانه از نام اندروید برای سیستم عامل خود استفاده کند، لغت Droid جزو علائم تجاری شرکت لوکاس فیلم بود که از آن در فرنچایز استار وارز استفاده می کرد. به این ترتیب موتورولا مجبور به دریافت جواز لوکاس فیلم و پرداخت هزینه لایسنس به این شرکت شد تا از این نام برای موبایل خود استفاده کند. بعد هم شاهد استفاده مداوم موتورولا از این برند تا اواخر 2016 بودیم.

اندروید 2.2 فرویو

اندروید 2.2 فرویو (مخفف ماست-بستنی) رسما در ماه مه 2010 عرضه شد. اسمارت فون های مجهز به فرویو می توانستند از چندین قابلیت جدید بهره ببرند: چیزهایی مانند قابلیت هات اسپات وای فای، پوش نوتیفیکیشن های مبتنی بر سرویس Android Cloud to Device Messaging (یا C2DM)، پشتیبانی از فلش و دیگر قابلیت های مشابه.

نخستین موبایلی که برند نکسوس را یدک می کشید، یعنی Nexus One، نیز گرچه همراه با اندروید 2.1 در اوایل سال 2010 عرضه شد، اما به سرعت آپدیت فرویو را دریافت کرد. این نشان دهنده رویکردی جدید برای گوگل بود که داشت همکاری بسیار نزدیک تری با فراورینمایندگان سخت افزار می کرد تا توانایی های اندروید خالص را به رخ بکشد.

اندروید 2.3 جینجربرد

اندروید 2.3 جینجربرد در ماه سپتامبر 2010 به دست کاربران رسید و این بار یک رابط کاربری جدید داشت. از سوی دیگر، حالا از NFC هم در اسمارت فون هایی که سخت افزار لازم را داشتند پشتیبانی می شد. نخستین موبایل مجهز به سیستم عامل جینجربرد و سخت افزار NFC، نکسوس اس بود که توسط گوگل و سامسونگ ساخته شد. جینجر برد فونداسیون لازم برای ثبت تصاویر سلفی را هم بنا کرد که به خاطر پشتیبانی از چند دوربین و همینطور چت ویدیویی درون اپلیکیشن Google Talk بود.

اندروید 3.0 هانی کامب

این ورژن از سیستم عامل اندروید احتمالا عجیب ترین ورژن در تاریخچه اندروید باشد. هانی کامب به صورت خاص برای تبلت ها و دیگر دیوایس های موبایلی که نمایشگر بزرگ تر داشتند ساخته شد. این سیستم عامل در ضمن در ماه فوریه 2011 و همراه با تبلت موتورولا Xoom معرفی گردید. رابط کاربری اندروید این بار برای نمایشگرهای بزرگ تر بازطراحی شده بود و نوار اعلانات را هم می توانستنید در بخش پایینی نمایشگر تبلت بیابید.

ایده کلی این بود که هانی کامب کاری را انجام دهد که روی نمایشگرهای کوچک تر اسمارت فون های آن موقع امکان پذیر نبود. علاوه بر این، گوگل داشت با این سیستم عامل پاسخی به اپل می داد که در همان سال آیپد را رونمایی نموده بود. حتی با وجود توسعه هانی کامب، بعضی از تبلت ها کماکان همراه با همان اندروید ورژن 2.0 که مخصوص اسمارت فون ها بود عرضه شدند. به این ترتیب، هانی کامپ ورژنی از اندروید بود که چندان مورد استقبال قرار نگرفت و گوگل هم ترجیح داد بیشتر قابلیت های آن را به اندروید 4.0 بیاورد.

اندروید 4.0 آیس کریم ساندویچ

آیس کریم ساندویچ که در ماه اکتبر 2011 در دسترس نهاده شد، طبق روال سال های قبل چند قابلیت تازه داشت. این سیستم عامل بعضی از گزینه های موجود در اندروید هانی کامب را با بعضی از قابلیت های جینجربرد ادغام کرد. این نرم افزار برای اولین از قابلیت باز کردن قفل دستگاه با ثبت یک تصویر از چهره صاحب موبایل نیز پشتیبانی می کرد. البته این روش احراز هویت در آن موقع بسیار ابتدایی بود و تا امروز بهبودهای فراوانی را پشت سر گذاشته است.

از دیگر تغییرات قابل توجه می توان به پشتیبانی از دکمه های تماما روی نمایشگر، ژست سوایپ برای کنار زدن نوتیفیکیشن ها و تب های مرورگر و همینطور امکان پایش مصرف دیتا هنگام استفاده از شبکه موبایل و وای فای اشاره نمود.

اندروید 4.1 و 4.3 جلی بین

دوران پادشاهی اندروید جلی بین در ماه ژوئن 2012 شروع شد. گوگل خیلی سریع ورژن 4.2 و 4.3 این سیستم عامل را عرضه کرد و این بار، نسخه های مختلف سیستم عامل یک نام گذاری مجزا نداشتند.

در این ورژن از سیستم عامل اندروید می توانستید شاهد نوتیفیکیشن های تازه باشید که محتویات بیشتری را به نمایش درمی آوردند و به صورت تمام و کمال نیز از ورژن اندرویدی مرورگر کروم پشتیبانی می شد. گوگل در همان سال پروژه کره را به راه انداخت که وظیفه اش بهبود انیمیشن ها و پاسخدهی نمایشگرهای لمسی مبتنی بر اندروید بود و از سوی دیگر، از نمایشگرهای اکسترنال و دامنه داینامیک بالا به هنگام تصویربرداری پشتیبانی می شد.

اندروید 4.4 کیت کت

اندروید 4.4 نخستین ورژن از سیستم عامل بود که از یک نام تجاری شناخته شده استفاده کرد. قبل از عرضه در ماه سپتامبر 2013، گوگل در جریان کنفرانس I/O خود به نکاتی اشاره نموده بود که باعث می شد تصور کنیم نام اندروید 4.4 Key Lime Pie خواهد بود. در واقع ظاهرا بیشتر اعضای تیم اندروید نیز چنین تصوری داشته اند.

اما آن طور که جان لیگرلینگ، مدیر همکاری های بین المللی اندروید، بعدا اظهار داشت، عبارت Key Lime Pie در اقصی نقاط دنیا عبارتی ناشناخته بود. بنابراین او تصمیم گرفت کاری متفاوت انجام دهد. لیگرلینگ با شرکت Nestle تماس گرفت که کمپانی سازنده شکلات های کیت کت بود و جواز استفاده از نام کیت کت برای ورژن بعدی اندروید را دریافت کرد. این شکلی از بازاریابی بود که گوگل دیگر تا زمان عرضه اندروید اوریو به سراغش نرفت.

کیت کت لیست بلندبالایی از قابلیت های جدید نداشت، اما توانست به تثبیت هرچه بیشتر صندلی اندروید در بازار یاری کند. این سیستم عامل به گونه ای بهینه سازی شده بود که روی دیوایس هایی با رم 512 مگابایت نیز به اجرا در می آید و بنابراین فراورینمایندگان حالا می توانستند موبایل هایی مالی تر بسازند. گوگل نکسوس 5 نیز نخستین موبایلی بود که به صورت پیش فرض با اندروید 4.4 از راه رسید.

اندروید 5.0 لالیپاپ

اندروید 5.0 لالیپاپ که برای نخستین بار در پاییز 2014 عرضه شد، تفاوت هایی اساسی در ظاهر کلی سیستم عامل به وجود آورد. این نخستین ورژن از اندروید بود که از زبان Material Design جدید گوگل بهره می گرفت. به یاری این زبان طراحی، سازندگان اندروید به شکلی آزادانه از افکت های نورپردازی و سایه زنی استفاده کردند تا رابط کاربری اندروید، شکل و شمایلی شبیه به یک کاغذ پیدا کند.

اندروید 5.1 نیز که با فاصله کمی از راه رسید، چند تغییر مهم اما نه چندان محسوس ایجاد کرد. تغییراتی نظیر پشتیبانی از دو سیم کارت، تماس های صوتی HD و قابلیت Device Protection برای اینکه دستگاه حتی بعد از ریست کامل نیز از دست سارقین در امان باشد.

موبایل نکسوس 6 و تبلت نکسوس 9 نخستین دیوایس های مجهز به اندروید لالیپاپ بودند.

اندروید 6.0 مارشملو

اندروید 6.0 مارشملو در پاییز 2015 روانه بازار شد و از شیرینی محبوب کمپرها به عنوان سمبل خود استفاده کرد. پیش از اینکه مارشملو رونمایی گردد اما گوگل از نام Macadamia Nut Cookie برای اندروید 6.0 استفاده نموده بود. در این ورژن شاهد قابلیت هایی نظیر کشوی اسکرول عمودی اپلیکیشن، پشتیبانی از احراز هویت با اثر انگشت و پشتیبانی از USB Type-C بودیم و Android Pay نیز (که اکنون Google Pay نام گرفته) از راه رسید.

نکسوس 6 پی، نکسوس 5 ایکس و تبلت پیکسل سی، نخستین دیوایس هایی بودند که به صورت پیش فرض با مارشملو به بازار آمدند.

اندروید 7.0 نوقا

هفتمین ورژن از سیستم عامل موبایل گوگل در پاییز 2016 از راه رسید. قبل از معرفی نوقا، کارمندان گوگل از آن تحت عنوان New York Cheesecake یاد می کردند. نوقا قابلیت های فراوانی داشت. مثلا از قابلیت مولتی تسکینگ بهتر روی موبایل های مجهز به نمایشگر بزرگ تر، حالت اسپلیت اسکرین و سوییچ کردن سریع میان اپلیکیشن ها پشتیبانی می کرد.

در پشت صحنه نیز تغییرات بزرگی به وجود آمد. گوگل با استفاده از کامپایلر JIT سرعت اجرای اپلیکیشن ها را بالا برد، با پشتیبانی از رابط برنامه نویسی وولکان، رندر سه بعدی را سرعت بخشید و به فراورینمایندگان اجازه داد تا به آسانی از پلتفرم واقعیت مجازی Daydream (که البته این روزها به تاریخ پیوسته) استفاده نمایند. عرضه اندروید 7.0 نوقا در ضمن همزمان شد با ورود گوگل به بازار اسمارت فون های پریمیوم. گوگل در آن سال دو موبایل پیکسل و پیکسل اکس ال را عرضه کرد که در کنار ال جی وی 20، به نخستین موبایل های مجهز به نوقا تبدیل شدند.

اندروید 8.0 اوریو

در ماه مارس 2017، گوگل رسما از Android O پرده برداشت و نسخه پیش نمایش توسعه دهندگان را نیز عرضه کرد. اما پیش از معرفی دنیا، هیروشی لاکهایمر، نایب رییس ارشد واحد اندروید گوگل یک تصویر گیف در توییتر منتشر کرد که بیسکوییت شدیدا محبوب اوریو را به تصویر می کشید. بنابراین دیگر جای تردیدی باقی نماند که اندروید 8.0 با نام رمز اوریو شناخته می گردد.

این دومین باری بود که گوگل از یک علامت تجاری شناخته شده برای اندروید استفاده می کرد و گوگل در یک سنت شکنی تازه، مجسمه طراحی شده برای اندروید اوریو را در یک رویداد خبری در نیویورک به نمایش درآورد؛ آن هم در حالی که سال های قبل تر، این آدمک در مقر Googleplex کمپانی معرفی می شد. این مجسمه، آدمک اندروید را به شکل یک ابرقهرمان شنل به دوش متصور می شد که اتفاقی تازه در تاریخچه اندروید بود.

تا جایی که به قابلیت ها مربوط می گردد، اندروید اوریو انبوهی از تغییرات ظاهری را به متوی تنظیمات آورد و به صورت بومی از حالت تصویر-در-تصویر، کانال های نوتیفیکیشن و رابط های کاربری جدید برای مدیریت بهتر پسووردها پشتیبانی می کرد. اندروید اوریو برای نخستین بار همراه با موبایل پیکسل 2 خود گوگل به دست مخاطبان رسید.

اندروید 9.0 پای

گوگل نخستین پیش نمایش توسعه دهندگان از آپدیت بزرگ بعدی اندروید، یعنی اندروید 9.0 پای را در روز 7 مارس 2018 عرضه کرد. در روز ششم آگوست 2018 نیز نسخه نهایی سیستم عامل به صورت رسمی رونمایی و تعیین شد این بار با نام رمز پای شناخته می گردد.

اندروید 9.0 پای مجددا شامل چند قابلیت و تغییر جدید بود. یکی از برجسته ترین تغییرات، کنار گذاشتن دکمه های جهتیابی بود که جایشان را به یک دکمه ساده و زیبا در مرکز دادند. این دکمه حالا نقش دکمه هوم را ایفا می کرد. در صورتی که این دکمه را به سمت بالا سوایپ می کردید، منوی Overview نمایان می شد که آخرین اپلیکیشن های استفاده شده، یک نوار جستجو و 5 اپلیکیشن پیشنهادی را در پایین به نمایش درمی آورد. می توانستید به چپ سوایپ کنید تا آخرین اپلیکیشن های باز شده را ببینید و با کشیدن دکمه هوم به سمت راست هم می شد میان اپلیکیشن ها اسکرول کرد.

اندروید 9.0 پای شامل چند قابلیت جدید دیگر نیز می شد که برای افزایش عمر باتری طراحی شده بودند. گوگل با استفاده از یادگیری ماشین می توانست پیش بینی کند که از کدام اپلیکیشن ها اکنون استفاده می کنید و در آینده به سراغ کدام اپلیکیشن ها می روید. از سوی دیگر این بار شاهد قابلیت Shush بودیم که اگر موبایل را از سمت نمایشگر روی سطحی تخت قرار می دادید، موبایل را وارد حالت Do Not Disturb می کرد. بعد هم نوبت به Slices می رسید که ورژنی کوچک تر از اپلیکیشن های نصب شده را به اجرا در می آورد و بعضی قابلیت ها بدون باز کردن اپلیکیشن به صورت کامل در دسترس قرار می گرفتند.

مثل همیشه، اندروید 9.0 پای برای نخستین بار راهش را به موبایل های پیکسل گوگل باز کرد اما در همان زمان اسنشال فون اندی روبین هم با این سیستم عامل عرضه شد.

اندروید 10

سال ها بعد از عرضه نخستین ورژن از سیستم عامل گوگل، بار دیگر شاهد گامی بزرگ در تاریخچه اندروید بودیم. نخستین پیش نمایش توسعه دهندگان از Android Q در روز 13 مارس 2019 عرضه شد و در روز 10 آگوست همان سال نیز شاهد به روزرسانی تمام عیار عناصر مختلف برند اندروید بودیم. اندروید حالا یک لوگوی جدید داشت و برای نخستین بار، براساس یک شیرینی معروف نام گذاری نشده بود. در نتیجه Android Q حالا خیلی ساده تحت عنوان اندروید 10 شناخته می گردد.

اندروید 10 نه تنها چند قابلیت جدید داشت، بلکه از رابط های برنامه نویسی جدید نیز پشتیبانی می کرد. برای مثال برای نخستین بار از موبایل های تاشو پشتیبانی می شد که آن روزها به مهم ترین خبر دنیای موبایل تبدیل شده بودند. اندروید 10 در ضمن از حالت تاریک در سطح سیستمی رونمایی کرد و ژست هایی جدید برای جهتیابی، یک منوی اشتراک گذاری بهینه تر و قابلیت پاسخ دهی هوشمند به پیغام های تمام پیغام رسان ها داشت.

اندروید 11

در روز 18 فوریه، گوگل نخستین پیش نمایش توسعه دهندگان اندروید 11 را عرضه کرد. بعد از اینکه چندین نسخه بتا به دست عموم مردم رسید، نسخه نهایی اندروید 11 در روز 8 سپتامبر 2020 قابل دریافت بود.

اندروید 11 چند قابلیت مهم با خود به همراه آورده است. برای مثال دسته بندی نوتیفیکیشن Conversations را داریم که تمام چت های شما در اپلیکیشن های مختلف را یک جا گرد هم می آورد. علاوه بر این می توانید تمام نوتیفیکیشن هایی که طی 24 ساعت اخیر به نمایش درآمده اند را ذخیره کنید. به یاری یک قابلیت کاملا جدید دیگر می توانید از صفحه موبایل تان فیلم برداری کنید و دیگر نیازی به اپلیکیشن های شخص ثالث نیست.

این سیستم عامل برای اولین بار قرار است قابلیتی کاملا انحصاری برا کاربران پیکسل داشته باشد و با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، یاد می گیرد اپلیکیشن هایی که روی داک موبایل ظاهر می شوند را بهتر مدیریت کند.

آینده برای اندروید چه شکلی است؟

اندروید از زمانی که استارتاپی کوچک و فروتن در کالیفرنیا بود جهتی بسیار طولانی را پیموده. امروز این پلتفرم به برترین سیستم عامل دنیا تبدیل شده که سهمی 75 درصدی از بازار دارد. گوگل نیز کماکان به پشتیبانی مداوم و همه جانبه از اندروید متعهد است اما به نظر می رسد برنامه هایی اندک متفاوت برای آینده دارد.

گوگل ظاهرا طی سال های اخیر مشغول کار روی یک سیستم عامل کاملا جدید به نام Fuschia بوده که احتمالا از هرچیزی، از اسمارت فون ها و تبلت ها گرفته تا نوت بوک ها و پی سی های دسکتاپ، پشتیبانی خواهد نمود. حتی در سال 2019 شاهد راه اندازی یک وب سایت اختصاصی برای Fuschia بودیم. اما هنوز برای صحبت در این باره زود است و بسیاری از برنامه های گوگل کماکان ناتعیین باقی مانده اند.

در این میان اما تاریخچه اندروید همیشه پر از شکوه بوده و انتظار می رود در آینده نیز همینطور باشد. این سیستم عامل آنقدر صندلیی تثبیت شده یافته که شرکت هایی مانند سامسونگ و وان پلاس به پشتیبانی سه ساله از این سیستم عامل و ورژن های مختلفش روی موبایل های جدید خود متعهد شده اند.

از سوی دیگر، موبایل های پیکسل که قرار است توانایی های اندروید خالص را به رخ بکشند همچنان عملکردی دوگانه در بازار دارند و واکنش های مختلفی را در منتقدان و مصرف نمایندگان برمی انگیزند. این موبایل ها گاهی به آن خاطر مورد نقد قرار می گیرند که فرم فاکتوری فراتر از توانایی های واقعی اندروید دارند و به همین خاطر، به اندازه رقبا قدرتمند ظاهر نمی شوند. موبایل های تاشو و دو نمایشگره نیز پیشتر اثبات نموده اند که اندروید به عنوان یک سیستم عامل، عملکرد چندان مطلوبی روی نمایشگرهای بزرگ تر ندارد.

اما در حالی که تعداد موبایل های تاشو بیشتر و بیشتر می گردد و گوگل هم خیلی زود به پشتیبانی از جنبه های مختلف آن ها روی می آورد، می توان پیش بینی کرد که سلطه اندروید بر بازار سیستم عامل های موبایل ادامه خواهد یافت. این سیستم عامل هم روی موبایل های زیر 100 دلار و هم روی موبایل های بالاتر از 1000 دلار نصب می گردد و بنابراین برای هرکسی، چیزی برای ارائه دارد. همین انعطاف پذیری در کنار به روزرسانی های سالانه بوده که تاریخچه اندروید را اینقدر شکوهمندانه نموده.

  • اندروید بهتر است یا iOS؛ تنوع بالا در مقابل به روزرسانی طولانی

منبع: Android Authority

منبع: دیجیکالا مگ

به "تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید